Choď na obsah Choď na menu
 

 




Pre akú stravu bola vytvorená naša tráviaca sústava?

22. 1. 2020

 

Je veľa otázok a zároveň veľa rôznych odpovedí na tému zloženia a kombinovania stravy, ktorú naše telo potrebuje. Pokiaľ sa týka anatómie, fyziológie, tráviacich enzýmov a dĺžky čriev určite bola vytvorená pre konkrétnu potravu.

Ak by sme sa pozreli bližšie na stravovanie pôvodných obyvateľov, tak mäso malo vo výžive obvykle len okrajový podiel. Výnimku tvorili obyvatelia žijúci vo vyšších zemepisných šírkach, kde podiel mäsa zvierat a rýb v strave bol temer 90%. Ukázalo sa, že starli rýchlejšie, trápili ich infekcie, bolesti hlavy, závrate, angíny, pomerne v mladom veku nastupoval vysoký tlak a vápenatenie arteriálnych stien.

Pri jednom výskume zdravia ťažko pracujúcich domorodých obyvateľov Jávy, ktorých strava obsahovala len mizivé množstvo mäsa, sa zistilo, že tu chýbali takmer všetky civilizačné choroby.

Bolo robených mnoho pozorovaní vplyvu stravy na naše zdravie v rôznych oblastiach karibiku, Mexika, Jamaiky, USA, Číny,...v polovici minulého storočia. Z výsledkov týchto výskumov možno vyčítať, že ak človeku umožňuje príroda a prostredie, v ktorom žije, živí sa v prvom rade ovocím, semenami, koreňovou zeleninou, listami a časťami rastlín a až v poslednom rade zvieratami a živočíšnymi produktami.

Tak teda pre akú stravu je pripravené naše trávenie?

                                                                                              TANA